Ikke alle kan være teoretikere

Hver fredag satt jeg på rektors kontor og spiste marsipankake og drakk Cola. Da klokken ble 12 så dro jeg hjem.Bjørn Tore Odden har alltid vært best på det praktiske, og i 8. klasse sluttet han på skolen grunnet lese- og skrivevansker. Det stoppet han ikke fra å drive selvstendig i 20 år. Nå er Bjørn Tore med på å åpne Kongsberg Næringssenter og har flyttet butikken inn i nye lokaler på Bingeplass.

– Jeg har alltid holdt på som murer og flislegger, og husker tilbake når jeg var 12-13 år. Da var jeg med på å mure opp grunnmuren til naboen der jeg vokste opp i «Vemsda’rn», forteller Bjørn Tore.

– Huset står der den dag i dag, så det må vel bety at jeg gjorde en god jobb!

Mobbet på skolen

Som liten slet Bjørn Tore med lese- og skrivevansker, noe som resulterte i at han allerede i første klasse datt av det teoretiske.

– Som førsteklassing var jeg allerede et kjent fjes på rektors kontor, husker Bjørn Tore.

I 8. klasse sluttet Bjørn Tore på skolen, men valgte etter hvert å søke seg inn på «murerlinja» i Kongsberg.

– Det ble en del teoretisk på murerlinja også, vi hang så mye på «Grillen» i Skolegata at hun som eide stedet spurte om det ikke var på tide at vi kom oss på skolen, humrer han.

De tre neste årene på murerlinja gjenspeilet seg i karakterene. Da fikk Bjørn Tore endelig muligheten til å bruke sine praktiske ferdigheter.

– Det er jo ikke alle som kan være teoretikere, og jeg fikk endelig gjøre noe som interesserte meg. Jeg husker de to siste årene på murerlinja var fylt med mye moro. Det ble heldigvis mer praktisk enn teoretisk og det passet meg veldig godt.

20 år som selvstendig

Da Bjørn Tore kom tilbake fra førstegangstjenesten, jobbet han for flere forskjellige håndverksbedrifter i Kongsberg.

– Jeg jobbet første halvåret etter militæret på Arsenalet. Etter dette fikk jeg lærlingkontrakt hos Murservice AS. Det var her jeg for første gang jobbet sammen med Stig Myrvollen – en av grunnleggerne, sier Bjørn Tore.

I 2002 valgte Bjørn Tore å starte for seg selv, og i 2008 startet han og Stig, Mur og Skorsteins Rehab AS som byttet navn til Varme & Flis AS i januar 2022.

– Stig og jeg har vel samarbeidet i over 30 år nå, så vi er en god duo, smiler han.

Smerte er ikke vondt, den lærer du deg å leve med

Det sier seg selv at det å drive som murer og flislegger krever mange tunge løft – for kroppen til Bjørn Tore har merket det steinharde yrket, og det tøffe arbeidet opp igjennom årene. Etter hvert begynte helsen å skrante, og varselsignalene kom da han begynte å miste følelsene i hendene.

– Jeg var ofte hos naprapat og det ble tatt mye blodprøver. Etter hvert fant vi ut at det var en skade i nakken.

Som følge av helseproblemene vokste det frem et ønske om å starte egen butikk. Da Ildstedet-kjeden søkte nye forhandlere, ble det naturlig for Bjørn Tore og Stig å ta sjansen.
Etter et møte med Ildstedet-kjeden, startet Stig og Bjørn Tore i 2013 opp Ildstedet Kongsberg på Skrubbmoen.

Les om da Bjørn Tore åpnet ny butikk på Gol.

Vil stoppe handelslekkasje

Bjørn Tore har et brennende ønske om å holde handelen innenfor Kongsberg by, og forhindre handelslekkasjen. Nylig var han med på å åpne Kongsberg Næringssenter. Her vil du, i tillegg til Varme & Flis, finne flere andre håndverksbedrifter, som rørleggere, snekkere, murere, elektrikere og flisleggere for å nevne noen.

– Jeg betaler gjerne det lille ekstra for å holde handelen her i byen. Skulle tilfellet være at det er noen feil eller mangler, så er det lett å komme innom og få ordnet det lokalt, slår Bjørn Tore fast.

Satser stort i nye lokaler

Varme & Flis er nå på plass i de nye lokalene som ligger godt plassert mellom det nye boligfeltet Lågenlia og bedrifter som Byggmakker og OBS Bygg. I tillegg til distriktets største utvalg av peiser, ovner og tilbehør til disse, kommer det en stor utstilling av flis fra Norfloor med tilhørende baderomsinteriør og utstyr til flislegging innenfor de fire veggene på Bingeplass. Med andre ord, et meget innholdsrikt varehus!

Et «par» lange dager og kvelder

Hele gjengen hos Varme & Flis har virkelig stått på for å gjøre flyttejobben fra de gamle lokalene på Skrubbmoen mulig. Bjørn Tore kan ikke få takket de ansatte nok for innsatsen som er lagt ned.

– Denne jobben har ikke skjedd av seg sjøl, sier Bjørn Tore.

– Uten den utrolige innsatsen fra gjengen, hadde vi ikke fått til det vi nå har gjort.

– Vi er superfornøyde med de nye lokalene og gleder oss til veien videre. Vi er blitt en flott og sammensveisa gjeng som står på hver dag for å kunne tilby den beste servicen til kundene og leverandørene våre, avslutter en stolt og fornøyd Bjørn Tore Odden.